Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ομάδες Σχολών Γονέων

ομαδες

Οι Σχολές Γονέων ξεκίνησαν από την Μαρία Χουρδάκη προκειμένου να παρέχουν υποστήριξη στους γονείς για τον δύσκολο ρόλο τους. Ο γονικός ρόλος είναι από τους σημαντικότερους που θα κληθεί να πάρει ένας άνθρωπος στην ζωή του καθώς θα επηρεάσει άμεσα την ανατροφή και ενήλικη ζωή των παιδιών του. Οι προκλήσεις που έρχονται με αυτόν τον ρόλο απαιτούν τόσο ένστικτο όσο και γνώσεις για να αντιμετωπιστούν.

Οι γονείς είναι οι πιο σημαντικοί παιδαγωγοί των παιδιών τους μα ταυτόχρονα τις περισσότερες φορές βρίσκονται απροετοίμαστοι να προσπαθούν να εκπληρώσουν αυτόν τον ρόλο όσο καλύτερα μπορούν. Θα μπορούσε κανείς να πει πως το να είσαι γονιός είναι το πιο απαιτητικό 'επάγγελμα' καθώς είναι σημαντικό να μην βασίζεται κάποιος μόνο στον αυτοσχεδιασμό και το ένστικτο αλλά ταυτόχρονα και στην γνώση και την εκπαίδευση.

 

ΣΚΟΠΟΣ των Σχολών Γονέων 

  • η στήριξη του θεσμού της οικογένειας
  • η προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο οικογενειακό σύστημα
  • η ΠΡΟΛΗΨΗ.

 

Τι είναι οι Ομάδες Σχολών Γονέων

Αποτελούν ομάδες από γονείς με κάποιο κοινό χαρακτηριστικό όπως η ηλικιακή ομάδα των παιδιών τους (π.χ. 0-6, 6-12). Αυτή η ομάδα πραγματοποιεί δύο συναντήσεις τον μήνα διάρκειας μιάμισης ώρας και για προκαθορισμένο αριθμό μηνών, συνήθως 6 έως 9 μήνες. Την ομάδα συντονίζει κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας ή παιδαγωγός.

Οι ομάδες αυτές προσφέρουν μια αλληλεπιδραστική εμπειρία μέσω της οποίας ο κάθε γονιός έχει την ευκαιρία να μιλήσει για το δικό του βίωμα αλλά και να ακούσει από άλλους γονείς πως εκείνοι έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο, πως το έχουν διαχειριστεί και με ποιο αποτέλεσμα.

Η κάθε συνάντηση εστιάζει σε μια συγκεκριμένη θεματολογία η οποία προκύπτει από τις ανάγκες της ίδιας της ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο τα θέματα τα οποία συζητούνται δεν είναι προκαθορισμένα αλλά προκύπτουν δυναμικά καθώς προχωρούν οι συναντήσεις.

Οι Ομάδες Σχολών Γονέων αποσκοπούν στην εκπαίδευση, το μοίρασμα και την αλληλοστήριξη μέσω των οποίων ο κάθε γονιός θα μπορέσει να επικοινωνεί πιο ουσιαστικά και να εξελιχθεί. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς ενδυναμώνονται και αποκομίζουν ευχαρίστηση και χαρά από την άσκηση του ρόλου τους.

 

Ο επόμενος κύκλος ομάδων γονέων ξεκινά την Δευτέρα 09/01/2023

Αφορά γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Μπορεί να συμμετάσχει ο ένας ή και οι δύο γονείς.

Διάρκεια : Ιανουάριος - Ιούνιος 2023

Ημέρα : Κάθε 2η Δευτέρα

Ώρα : 19:00 - 20:30

Μέγιστος αριθμός ατόμων : 15. Για κράτηση θέσης θα πρέπει να γίνει προκαταβολή του ποσού του πρώτου μήνα

Ημερομηνίες συναντήσεων : 09/01/2023, 23/01/2023, 06/02/2023, 20/02/2023, 06/03/2023, 20/03/2023, 03/04/2023, 24/04/2023, 08/05/2023, 22/05/2023, 29/05/2023, 12/06/2023

Κόστος συμμετοχής : 50 ευρώ/μήνα κατ άτομο, 80 ευρώ/μήνα για ζευγάρια

Συντονιστής Ομάδας : Παγώνας Γιάννης (Συστημικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

Επιστημονικός Συνεργάτης/Επόπτης : Παππά Βασιλική

 

Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι ομάδες βασίζονται στην σύνδεση και την δυναμική που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στα μέλη με την πάροδο του χρόνου και καθώς τα μέλη μοιράζονται και ανατροφοδοτούν. Προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη σύνδεση μεταξύ των μελών, αυτές οι ομάδες θα έχουν σταθερό αριθμό μελών. Αυτό σημαίνει πως η κάθε ομάδα σχηματίζεται πριν την έναρξη και δεν μπορούν να μπουν νέα μέλη κατα την διάρκεια των συναντήσεων.

Βάσει των παραπάνω είναι πολύ σημαντικό το κάθε μέλος να μπορέσει να δεσμευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο όσον αφορά την παρουσία του στις συναντήσεις της ομάδας. 

 

Τόπος

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom.

Πριν την πρώτη συνάντηση θα προηγηθεί μια μικρή συνέντευξη γνωριμίας με το κάθε μέλος της ομάδας.