Τί ειναι η Εργοθεραπεία
Η Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που βοηθά άτομα όλων των ηλικιών με σωματικά, αισθητηριακά ή γνωστικά προβλήματα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Σκοπός της Εργοθεραπείας είναι η απόκτηση (ή η ανάκτηση) απαραίτητων δεξιοτήτων και τελικά η αυτονομία των θεραπευόμενων στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Έτσι, οι εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν ασκήσεις και επιστημονικές μεθόδους προκειμένου να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους, να αντιμετωπίζουν με ευκολία τα εμπόδια που συναντούν και που επηρεάζουν τις συναισθηματικές, κοινωνικές και σωματικές ανάγκες τους.
Εργοθεραπεία και παιδί
Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με προκλήσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν κι έτσι τους ενισχύεται το αίσθημα της ματαίωσης. Ως εκ τούτου, έχουν συχνά εκρήξεις θυμού, παραίτηση ακόμα και αντικοινωνική συμπεριφορά. Η Εργοθεραπεία βοηθά τα παιδιά να παίζουν, να βελτιώνουν τις σχολικές επιδόσεις τους και να συμμετέχουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επιτυγχάνοντας έναν, μέχρι πρότινος ακατόρθωτο στόχο, εκτός από το να διευκολύνει την καθημερινότητά τους, ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους και το αίσθημα της ολοκλήρωσης.
Χρειάζεται το παιδί μου Εργοθεραπεία;
Οι γονείς, πολλές φορές συγκρίνουν τα παιδιά τους μεταξύ τους, προκύπτοντας έτσι ερωτήματα όπως "γιατί είναι τόσο πίσω σε σχέση με το άλλο μου παιδί"; Έχουμε πάντα κατά νου ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης.
Παρακάτω, θα αναφέρουμε επιγραμματικά κάποιους από τους τομείς στους οποίους συνήθως καλείται να βοηθήσει η Εργοθεραπεία.
Αναπτυξιακή καθυστέρηση
Στην Αναπτυξιακή Καθυστέρηση ένα παιδί είναι πίσω στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι κοινές για την ηλικία του. Μια αναπτυξιακή καθυστέρηση, ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από το να είναι λίγο πίσω από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Θα πρέπει να υστερεί σε έναν συνδυασμό δεξιοτήτων ή να μην ανταποκρίνεται στα ορόσημα ανάπτυξης.
Δεξιότητες της Αδρής Κινητικότητας
Η Αδρή Κινητικότητα αφορά στη χρήση μεγαλύτερων και δυνατότερων μυϊκών ομάδων. Όταν λοιπόν, το πρόβλημα εστιάζεται σε αυτές τις μυϊκές ομάδες, τότε το παιδί θα αντιμετωπίζει δυσκολίες σε πράγματα όπως ισορροπία, συντονισμό, δύναμη και αντοχή, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλα. Από το να τρέξει και να ανέβει σε μια σκάλα, να σκαρφαλώσει ή να πιάσει μια μπάλα. Τέτοια ελλείμματα μπορούν να εμποδίσουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε βασικές δραστηριότητες και αθλήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνικοποίηση και την αυτοεκτίμηση.
Δεξιότητες της λεπτής κινητικότητας
Η Λεπτή Κινητικότητα είναι όλες οι κινήσεις που κάνουμε με τα δάχτυλα του χεριού και του ποδιού, τους καρπούς ή με τα χείλη και τη γλώσσα. Λεπτή κίνηση είναι να σηκώσουμε το πιρούνι ή να κρατήσουμε το μολύβι. Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες σε αυτές τις δεξιότητες σύμφωνα με την ηλικία του, πιθανότατα δεν μπορεί να φτιάξει ένα παζλ, να σχεδιάσει κάτι, να δέσει τα κορδόνια του. Έτσι, σταδιακά, παρατηρούμε ότι το παιδί αντιλαμβάνεται το έλλειμμα και αρχίζει να αποφεύγει οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να το δυσκολέψει.
Αισθητηριακή Επεξεργασία
Η Αισθητηριακή Επεξεργασία "εξηγεί" τις πληροφορίες που λαμβάνουμε μέσω των αισθήσεών μας. Ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει υποευαισθησία ή υπερευαισθησία. Μπορεί για παράδειγμα, να έχει υψηλή ανοχή στον πόνο και να μην παρατηρεί μώλωπες ή να έχει εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία σε ήχους ή στην αφή.
Δεξιότητες Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης
Οι Δεξιότητες Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης είναι αυτές που μας επιτρέπουν να συναναστραφούμε και να κατανοούμε τους ανθρώπους γύρω μας. Ένα παιδί με δυσκολία στις κοινωνικές δεξιότητες, μπορεί να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε νέο περιβάλλον, να μην του είναι εύκολο να αλληλεπιδρά με την οικογένειά του ή με τους συνομήλικους του ή να παρουσιάζει καθυστερημένη γλωσσική δεξιότητα.
Δεξιότητες Παιχνιδιού
Το παιχνίδι είναι βασικός τρόπος για ένα παιδί να αντιληφθεί τον κόσμο γύρω του. Μέσω των κοινωνικών δεξιοτήτων που αποκτά παίζοντας, μπορεί να μάθει να λύνει προβλήματα, να μοιράζεται, να βοηθάει και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Ένα παιδί που παρουσιάζει αναπτυξιακή καθυστέρηση μπορεί να δυσκολεύεται σε παιχνίδια μίμησης, να μην μπορεί να κατανοήσει τους κανόνες, να αδυνατεί να εμπλακεί σε οποιοδήποτε παιχνίδι με συνομήλικους του ή με τα αδέρφια του αλλά να προτιμά ένα επαναλαμβανόμενο παιχνίδι ακόμα και για ώρες.